Bu Blogda Ara

19 Aralık 2012 Çarşamba

Öğrenciler Kendi Potansiyellerine Nasıl Ulaşabilir?



Hepimiz sınav kağıtlarımızı geri alıp nasıl değerlendirildiğine bakmışızdır. Araştırmacılar da yüksek veya düşük notlar almamıza farklı gerekçeler sunup sunmayacağımızı merak ettiler. Örneğin, çocuklardan okuma ve matematik sınavlarında neden başarılı veya başarısız olduklarını açıklamalarını istediler.
Başarılı olan çocuklar başarılarının, gösterdikleri çaba ve becerilerinin sonucu olduğunu söylediler. Başarısız olan çocuklar ise, bunun sebebinin, istenen şeyin zorluğundan ve kendilerinin gerekli beceriye sahip olmamasından kaynaklandığını söylediler (M. Bell, 1994).
Araştırmacılar bu bulgulara dayanarak öğretmenlerin başarısız çocukların çalışmaktan vazgeçmesine engel olmak ve akademik potansiyellerini ortaya çıkarmalarını sağlamak için özellikler bu çocuklara karşı destekleyici ve cesaretlendirici davranmalarını önermektedir. Öğretmenlere verilen bu tavsiye, insancıl yaklaşımın insanların en yüksek potansiyellerine ulaşmalarına yardım etmek için kullanılmasının güzel bir örneğidir.

Araştırmacılar başarılı bir öğrenci profili oluşturabilmek için, akademik performansları zayıf ile çok iyi arasında değişen öğrencileri incelediler. Yapılan çalışmalar başarılı öğrencilerin bazı ortak özellikleri olduğunu gösteriyor: Sınıflarının gereklerini yerine getirmek konusunda kendilerini yeterli görüyorlar; sınavlarla başa çıkabileceklerine inanıyorlar; çalışma ve dinlenme zamanlarını organize etmek konusunda çok iyiler; sınavlara hazırlanıyorlar ve işleri ertelemiyorlar (Kleijn, 1994).
İnsancıl yaklaşım, öğrenci performansı konusunda yapılan çalışmalar dayanarak bütün öğrencilere tıpkı akademik performanslarına ulaşmayı başaran öğrenciler gibi, kendi potansiyellerini gerçekleştirmenin yollarını aramalarını önerir. İnsancıl yaklaşım öğrencilerin seçme kapasitesine sahip olduğunu, herkesin özgün ve özel olduğunu, öğrencilerin özel ve nesnel duygularına inanmaları gerektiğini söyler (Hansen, 2000).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder