Bu Blogda Ara

10 Haziran 2013 Pazartesi

Anadolu Hisarı

İstanbul’un Anadoluhisarı semtinde,İstanbul Boğazı’’nın en dar noktasında, 1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilen ve 7000 metrekare alan üzerine kurulu olan bir yapıdır. Hisarın yapım sebebi İstanbul Boğazını kontrol altında tutmak ve savaş sırasında orduyu karşı kıyıya geçirmeye çalışırken kullanılmak maksadıyla inşa edilmiştir.
3947_anadolu_hisari.
Anadolu Hisarı iç kale ve dış kale ile bunların surlarından oluşmaktadır. İç kale dikdörtgen yapıda olup dört katlıdır. İlk inşa edildiğinde giriş kapısı inşa edilmemiş ve bu yüzden iç kaleye surlardan uzanan bir köprüden geçiliyordu. İç kalenin üst katlarına çıkışta kale içerisindeki merdivenler kullanılarak çıkış sağlanıyordu. İç kalenin surlarının kalınlığı üç metreyi bulmaktadır. İç kalede bulunan surlar dış kalenin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerini birleştirmektedir. Kalenin surları, doğu-batı yönünde 65 metre, kuzey-güney yönünde 80 metredir. Dış kale surlarının kalınlığı 2,5 metredir. Hisarın iç kalesinin yapımında, blok taşlar kullanılmış ve araları harçla doldurulmuştur. Dış surlar inşa edilirken savaş sırasında kalenin ve boğazın güvenliğini sağlamak üzere topların yerleştirilebileceği şekilde surlar inşa edilmiştir.
Anadolu Hisarı en stratejik günlerini İstanbul’un fethi zamanında yaşamıştır. Fetih sırasında karşı kıyıya yapılan Rumeli Hisarı ile beraber denizden Bizans’a gelen yardımlar her iki hisardan açılan top ateşleri sayesinde engellenmiştir.Anadolu Hisarı tarihi boyunca değişik isimlerle de anılmıştır. Kaynaklara göre, Güzelhisar, Güzelcehisar, Yenihisar, Yenicehisar ve Akhisar isimleri kullanılmıştır.
ana
Anadolu Hisarı’’nın çevresi İstanbul’un fethinin ardından yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Fatih Sultan Mehmed, buraya bir cami yaptırarak ibadet edilmesine vesile olmuştur. Hisarın çevresi öncelikle askeri birliklerin yerleşimine daha sonraları da sivil halkın yerleşimine müsaade edilmiştir.Anadolu Hisarı Fatih Sultan Mehmed’’in İstanbul’u fethine kadar çok önemli bir yere sahiptir. Fakat İstanbul’un Fethinden sonra büyük ölçüde önemini yitirmiştir.Anadolu Hisarı, Osmanlı’dan günümüze ulaşana kadar onarımlardan geçmiştir. 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından onarımı yapılmış ve bazı bölümler restore edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder