Bu Blogda Ara

22 Eylül 2012 Cumartesi

Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle ve özellikle belirtmek isterim ki “HERKES İÇİN EN İYİ BİLGİSAYAR” yoktur. Bilgisayarımızın kullanışlılığını bizim kullanma alanımız ve kullanma ihtiyacımız belirler , en pahalısı da her zaman en iyisi olmayabilir…
Başlarken karar verilmesi gereken ilk şey taşınabilir bir bilgisyara mı ihtiyacımız var yoksa, masaüstü bir bilgisayara mı? Bu konudaki tavsiyem, öğrenci ya da iş adamı değilseniz, normal kullanıcı olarak nitelendirilen sınıfta yer alıyorsanız masaüstü bilgisayarları tercih etmenizi öneririm,çünkü; gelişen teknolojiye ve değişen ihtiyaçlarınıza cevap verebilmek için daha elverişli bir yapıya sahiptir. Bilgisayarınızı aldıktan sonra yükseltme seçeneğiniz daha olumlu ve daha fazla seçenekli olur, ayrıca aynı fiyat aralığındaki taşınabilir bilgisayarlara göre performansı daha yüksek olacaktır.
Öğrenciyseniz ya da bilgisayarınızı iş yerinize veya başka bir yere sıklıkla taşıma ihtiyacı duyuyorsanız taşınabilir bir bilgisayar tercih edeceksiniz demektir, fakat burada da notebook mu minibook mu ayrımı kafa karıştırabilir.
Bilgisayarınızda sadece hesaplama, sunum , mail alış-verişi, office programları kullanacaksanız fiyatı ve taşınma kolaylığı açısından minibook almanızı tavsiye ederim. Taşınabilir bilgisayarımızda eğlenmek te istiyorsak hiç düşünmeden geniş ekranlı bir notebook almamız gerekir, bu gerekliliği tek bir cümleyle açklayabilirim, minibook ta oyun oynayamazsınız ve süperman gözlerine sahip değilseniz film keyfiniz bile işkenceye dönüşür. Masaüstü, notebook, minibook kararını aldıktan sonra bu bilgisayarların kendi içlerindeki farklardan donanımlardan ve bu donanaım kalitelerinin ne işe yaradıklarından bahsedelim.
1-) MİNİBOOK
Malasef minibooklarda pek fazla donanımsal seçim şansımız yok işlemci ve ram değerleri haricinde aslında hiçbir seçim şansımız yok ve işlemci ve ram değerleri arasında pek fazla performans farkı da yok. Sonuç olarak tasarımını en beğendiğiniz ve en ucuz olanı alabilirsiniz.
2-) NOTEBOOK
Öncelikle işlemci konusunda konuşmak istiyorum;
İşlemci: intelin İ serisi işlemcileri kafaları fazlasıyla karıştırmakta. İ3-İ5-İ7 işlemcilerin en iyisinin İ7 olduğu yanlış bir düşünce İ3, İ5 ve İ7 işlemcilerin cache bellek ve Ghz değerleri farklı olan birçok modeli mevcut. İşlemci seçerken yeni nesil Core 2 Duo ya da İ serisi bir işlemci seçilmeli aynı zamanda cache bellek ve Ghz değerleri yüksek olanı tercih ediniz bu değerler bilgisayarınızın hızını belirler.
RAM: Bilgisayarımızın belleğidir yine yüksek ram ve yüksek frekans bilgisayarımızın hızını belirleyecektir. DDR2 ya da DDR3 seçimine fazla takılmamanızı tavsiye ederim ddr3 yeni nesil bir teknoloji olmasına rağmen hala ddr2 daha yaygın kullanılmakta ve uzun süre öyle olacağa benziyor.
Ekran Kartı: Bilgisayarımızda oyun oynamayı düşünmüyorsak anakrtın üzerindeki ekran kartından başka bir ekran kartına ihtiyacımız yok demektir, oyun oynamayı düşünüyorsak ta bilgisayarımızda 1bg 256 bit ekran kartı minimum gereklidir. 2gb ekran kartları da mevcut olmakla beraber bit değerleri 256 ise 1gb ile arasında bir performans farkı olmayacaktır. Ekran kartı alırken 1gb-2gb aldatmacasından uzak durulmalı bit değeri göz önünde bulundurulmalıdır oyun oynamayı düşünüyorsak ta daha önce dediğim gibi en az 256 bit değerinde bir ekran kartı tercih etmeliyiz.
Hard Disk: Bilgisayarımızın veri depolayacağımız ünitesidir. 500gb normal bir kullanıcı için yeterli boşluğa ve alana sahip bir ürün demektir. Harddisk ler sata sata2 ve sata 3 olarak sınıflara ayrılmıştır. Son teknoloji olan sata3 uyumlu harddiskler çok daha hızlı veri transferi sağlamaktadırlar fakat fiyat olarak çok üst seviyelerde olduğu için normal bir kullanıcı için gereksiz lüks demektir. Harddisklerin önbelleği ve dönüş hızı tercih sebebimiz olmalı, dönüş hızı Rpm olarak adlandırılır. Normal bir kullanıcı için harddiskin hızı bilgisayarın açılış ve kapanış sürelerindeki 10-15 er saniyelik zamandan daha fazlası demek değildir.
YÜZ TANIMA-PARMAK OKUYUCU gibi ekstra özellikler de tercih sebebi olabilir fakat bunlar bana göre gereksiz lüks arayışıdır, gerek olmayan ünitelerdir. Son olarak taşınabilir bilgisayarlarda toplama yapamayacağımız için marka tercih etmek zorunda kalacağımzdan ötürü marka tercihi hakkında da bir şeyler söylemek istiyorum. Ülkemizde çok söylenen yanlış bir bilgi var. Markanın iyisi kötüsü yoktur her markada stabil ” iyi” olan model de vardır stabil olmayan “kötü” model de vardır. Marka ayrımından sıyrılıp alacağınız taşınabilir bilgisayarın yukarda bahsettiğimiz özellikleri yanında ısınma sorunu ya da havalandırma niteliği konusunda araştırma yapın, beğendiğiniz modelin kullanıcı yorumlarına mutlaka bakın
NOTEBOOK ların en büyük sorunu ısınmadır ve erken ve çok ısınan bir notebook kullanıcısını mutlu edemez.
3-) MASAÜSTÜ
Notebboklar için yaptığımız donanım yorumlarının hepsi masaüstü bilgisayarlar içinde gereklidir ancak masaüstü bilgisayar alırken notebooklardan hariç dikkat etmemiz gereken bir özellik daha var.
Anakart: Anakartlar işlemci uyumluluğu, ram uyumluluğu, ekran kartı uyumluluğu ve harddisk uyumluluğu açısından önemli hatta bana göre masaüstü bir bilgisayarın en önemli donanımıdır. Yazımızın başında belittiğimiz gibi ilerde bilgisayarımızda yapacağımız donanımsal değişikliklerin alt ve üst sınırını anakartımız belirler bu yüzden anakart seçerken paraya birazcık kıyılmalı ve uyumluluk alanı geniş yaygın kullanılan bir model seçilmeli ki ilerde ram değiştirmek istediğimizde anakartımızı da değiştirmek zorunda kalmayalım.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder