Herpes virüsünün 8 tipi bulunmakta bunların 3′ü insanlarda sıklıkla görülmektedir. HSV1 dudak ve burun kenarında, HSV2 genital bölgelerde, HSV3 ise zona ya sebep olan sinirlere yerleşmektedir. Herpes virüsü vücuda girince enfekte ettiği bölgedeki sinirlere girerek uçuk çıkması için gerekli durumları oluşturur ve uçuk çıkana kadarda orada kalır. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde uçuk daha sık görülmekte ve daha ağır bir şekilde iyileşmektedir. Grip, nezle, stres, yorgunluk, uykusuzluk, hormonal değişiklikler, uzun süre güneş ışınına maruz kalma gibi durumlar uçuğun çıkmasını tetikleyen durumlardır.
Uçuk eğer açık bir yara şeklinde ise kişiden kişiye bulaşabilir. Bunu önlemek için havlu kullanımı, kıyafetlerde ortaklık, çatal, bıçak gibi bölgeye teması olan her durumdan kaçınmak gereklidir. Uçukla oynamak, dokunup başka bölgelere dokunmak vücudun diğer bölgelerine de bulaşmasına sebep olmaktadır.
Uçuk virüsü bulaştığında ilk olarak su toplaması denilen kabarcıklar meydana getirir. Oluşan bu su kabarcıkları birleşerek sarı ve ya
Tedavi olarak kesin çare şudur denilemez. fakat hastalığın süreci ile oynama yapılabilir. Normal bir uçuk oynanmadığı ve koparılmadığı taktirde 2 hafta gibi bir sürede geçmektedir. Antiviral kremler ile süreç kısaltılabilir ve eğer iltihap meydana getirmiş bir uçuk varsa antibiyotik kremler kullanılması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder