Üzerine konan tencereyi ısıtan ama elinizi yakmayan bir ocak hayal edin. Bu yazıda tüm artı ve eksileriyle indüksiyonlu ocaklar anlatılmaktadır. Pişirme işlemi teknik olarak yiyeceğe ısı eklenmesidir.Bunu yapmak içinklasik olarak bir ısı kaynağının üzerine bir kap (tencere veya tava gibi) konulur. Isı kaynağı bu kabı ısıtır. Isınan kapta içerisindeki yiyeceğe ısı vererek pişirir.
İndüksiyonlu ocaklar, üçüncü nesil mutfak pişirici sistemleridir . Sistemin hızlı çalışmasının sebebi, ocağın kendisinin değil, üzerine konulan kabın ısı kaynağına dönüşmesidir. Yani indüksiyonlu ocağın yüzeyi ısınmaz; üzerlerindeki kap ısınır. Bu sayede ocağın kendisinin elinizi yakma riski yoktur.
Peki ama indüksiyonlu ocaklar bunu nasıl yaparlar?Basitçe anlatmak gerekirse, indüksiyonlu ocak açık bir devreye benzer. Üzerine doğru kap konulduğunda devre tamamlanır ve kap ısı üretmeye başlar. İndüksiyonlu ocağın seramikyüzeyinin hemen altında bulunan bir elektromıknatıs, manyetik alan üretir. Ocağın üzerine doğru kap konulduğunda, kabın metal gövdesi bu manyetik alandan enerji alarak ısınır. Böylece ısı ocağın yüzeyinde değil; doğrudan üzerindeki kapta üretilmiş olur.
Alışılagelmiş gazlı ocaklarda (ister doğalgazlı , ister tüp gazlı olsun) ısı üretim verimliliği aslında son derece düşüktür. Bunun sebebi hem alevler tarafından üretilen enerjinin büyük bir kısmının ısıtılan kabın yanlarından kaçması, hem de önce kabın sonra da içerisindeki yiyeceğin ısıtılma mecburiyetidir. İndüksiyonlu ocaklarda ısı verimliliği %84 gibi son derece yüksek bir oranda iken, gazlı ocaklarda %39.9 oranındadır. Elektrikli radyan ocaklarda ise ısı üretim verimliliği oranı %71 ‘dir.
Tüketim kıyaslamasına bakıldığında ise karşımıza şu tablo çıkmaktadır: Orta boy bir ocak gözü tam kapasite ile yanarken bir saat boyunca 9000 BTU ısı üretmekte. Aynı miktarda ısıyı indüksiyon bir ocak gözünde 1.25 kW elektrik harcayarak elde edebilmektesiniz. Bu değerigüncel elektrik birim fiyatı ile çarparak maliyetini kolayca hesaplayabilirsiniz.
Klasik ev gereçlerinin elektrik tüketim değerlerine buradan ulaşabilirsiniz.
İndüksiyonlu ocakların şüphesiz en büyük faydası, sağlanan zaman tasarrufudur.1 litresuyun kaynama süresi, indüksiyonlu bir ocak ile yaklaşık yarıya düşmektedir.
Bununla beraber evinizdeki klasik ocağı, indüksiyonlu bir ocakla değiştirmeye karar verdiğinizde şunu unutmamalısınız: İndüksiyonlu ocaklar her tencere veya tava ile çalışmazlar. Sadece indüksiyon özellikli özel kaplarla kullanılabilirler. Bunun anlamı da evinizde daha önce kullanmakta olduğunuz tüm kapların (demlik ve cezveler de dahil) yenilenmesi gerekeceğidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder