Ney;
İslâmı doğru anlayabilme çalışması olan tasavvuf ilmi ile paralel bir şekilde
Neyin yapısal özelliklerine değinecek olursak, ney 3 ayrı bölümden oluşur. Bunlar;
1) Kamış
Ney yapımında
2) Başpare
Ortadoğu ülkelerinde kullanılan ney sazından, Anadolu’da kullanılan ney sazını ayırt eden önemli
3) Parazvane
Parazvane, neyin en hassas kısımları olan üst ve alt kesim yerlerine yerleştirilir. Ki bu sayede üstte baş parenin takılmasıyla oluşacak hasarlar ortadan kaldırılır, alt tarafta ise çatlamalara karşı önlem alınmış olur.
Ney sazının, bu bölümlerinin haricinde 6 önde ve bir arkada olmak üzere 7 deliği vardır. Ses bu deliklerden birinden çıkarak, üflemenin şiddetine göre de ayrı notaları açığa çıkartır.
Peki, ney sazını üflemek zor mudur?
Neyin önemini arttırabilmek maksadıyla, halk arasında ney üflemenin, neyden ses çıkarmanın çok zor olduğu efsanesi yayılıp durmaktadır. Ancak bu konunun aslı böyle değildir. Ney sazından ses çıkarmak için en fazla bir haftalık çalışma yeterlidir. Neyden ses çıkarmanın zorluğu ile alakalı o efsanenin asıl anlatmak istediği mânâ ise, tasavvufî mânâda neyden derûni ve
Ney, tasavvuf literatüründe insan-ı kâmildir. Neyde bulunan 7 delik de, bu tek insandaki 7 bilinç mertebesine işaret eder. Bundan sonra da notalar aracılığıyla âlem mûsikisi vücud bulmuş olur. Notalar çeşnileri, çeşniler makamları, makamları eserleri oluşturur. Evren aslı itibariyle çok boyutlu bir tek mûsiki bestesidir. Tasavvufun ve Tasavvuf Mûsikisi’nin farkı da bu bestedeki kırıntıları hissedip, insanlarla paylaşmaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder