Bu Blogda Ara

19 Kasım 2012 Pazartesi

Menier Sendromu Nedir? Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri


Prosper Meniere adında bir Fransız tarafından ilk kez ortaya çıkarılan ve adını da bu kişiden alan hastalık bir kulak rahatsızlığıdır. Kulakta basınç, denge ve işitme kaybı, baş dönmesi, çınlama gibi rahatsız eden ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen belirtiler ile ortaya çıkar.Hastalığın tam nedeni henüz bilinmiyor fakat hastalık başlarda bir kulakta başlıyor ve genellikle diğer kulağa ileri bir zamanda yayılıyor. Kulak içinde labirent denilen kısımda sıvı artışının meydana gelmesi ile başlar ve sıvının kulak zarına ve o bölgeye basınç yapması ile meydana gelir. Kulak zarı bu durumda basınç altında kalarak yırtılabilir(genelde yırtılır) ve denge kaybına neden olur.
Hastalığın kesin belirtileri vardır. Bu belirtilerin başında dengeyi bozacak şekilde oluşan baş dönmesi, baş dönmesi akabinde bulantı ve kusma, işitmede zorluklar, sesleri düzgün ve net algılayamama, rahatsız edici çınlama durumları hastalığın var olduğuna kanıt olmaktadır.
Hastalık başlarda çınlama ve hafif basınç ile ortaya çıkmaktadır. Başlangıçta da ileri durumlarda da ani ataklar meydana gelebilmektedir. Bir anda gerçekleşen ani baş dönmesi, kusma gibi durumlar hastalığın ilk ve ileri aşamalarında sıkça görülmektedir. Hastalığın var olduğu kanısında kendimiz varırsak hemen bir hekime görünüp test yaptırmalıyız. Testler genelde işitme kaybının ölçülmesi şeklinde yapılmaktadır ve ne kadar frekansın işitildiği saptanmaktadır.
Hastalığın tanısı koyulurken frekans ölçme işlemi yetersiz kalırsa elektronistagmografi denilen başka bir yöntem uygulanır. Bu yöntemde kulağa ısı farkı olan(sıcak-soğuk) su verilir ve göz hareketleri incelenir. Sıcak ve soğuk su ayrı ayrı verilerek gözler izlenir, denge kaybı olup olmadığı tespit edilir.
İlk aşamalarda doktorlar stresten oluşabilecek sorunları ortadan kaldırmak için sakinleştirici, bulantı ve kusmayı önlemek için ise vücuttaki sıvı miktarını azaltmak için idrar söktürücü vermektedirler. İlaçların faydası genelde ilk aşamalarda görülür ve ileriye dönük bir çözüm olmamaktadır. Hastalık ilerleyebildiği gibi kendi kendine ortadan kalkabilmektedir. En son çare olarak, ameliyat tercih edilir. Ameliyat ile orta kulaktaki sıvı boşaltılır, gerekli durumlarda denge sinirleri kesilir hatta ilerlemiş olan durumlarda orta kulak tamamen yok edilir ve denge işi tek kulağa verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder