Bu Blogda Ara
19 Kasım 2012 Pazartesi
Konjonktivit Belirtileri ve Tedavisi
Bir göz hastalığı olan Konjonktivit kişide yine yaşam kalitesini düşüren görme bozukluğudur. Gözün kızarması, bulanık görme, geceleri gözden kabuklaşan sıvıların akması, gözün kaşınması ve ışıktan rahatsız olma durumlarıyla kendini gösterir. Gözün yapısındaki kornea kadar gözü kaplayan zarda meydana gelen iltihaplanmadır. Göze bulaşmış olan virüs, bakteri veya alerjik durumlar nedeni ile meydana gelebilmektedir. Konjonktivit bazı durumlarda doğumdan itibarende olmaktadır. Göz yaşının geldiği kanalın tıkalı olması bakteri ve virüslere karşı zayıf kalmasına sebep olmaktadır. Her ne şekilde olursa olsun bulaşıcı bir hastalıktır ve genede çocuk yaşlarda görülür. Okula giden bir çocukta görülen Konjonktivit bir iki gün içinde sınıftaki diğer tüm çocukları etkileyebilmektedir.
Konjonktivit gözün beyaz kısmında kırmızı ve pembe bir görüntü meydana getirir. Yapışkan ve hemen donup kuruyan sıvı akmasına neden olur. Geceleri kapalı haldeki gözden akan bu sıvı göz kapaklarının birbirine yapışmasına sebep olabilmekte ve açmak için ıslatılmasını gerektirmektedir. Viral konjonktivit daha az akıntı yapmakta etkisi daha az hissedilmektedir. Tüm Konjonktivitlerde göz kuruluk hissi görülür. Solunum yolu rahatsızlıkları ile ilgisi olduğu söylenmektedir. Solunum yollarındaki enfeksiyonların göze veya tam tersi gözdeki enfeksiyonların solunum yollarına zarar verebildiği tahminler arasındadır.
Soğuk kompres ile Konjonktivit rahatlatılabilir. Ek olarak antihistaminik göz damlalarının kullanılması da göze iyi gelmekte ve tedaviyi sağlamaktadır. Viral Konjonktivit genelde kendi kendine, enfeksiyondan kaynaklı olanlar ise antibiyotik göz damlalarının düzenli kullanımı ile kısa sürede geçmektedir.
Bu hastalıktan korunmak çok önemlidir. Makyaj malzemeleri kullanımı, havlular, giysi ve kıyafetlerin ortak kullanılmaması gerekmekte, ellerin göze temas etmemesi, başkalarının yastığına yatılmaması gibi önlemler korunmak için yeterli sayılan örneklerdir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder