Vücutta sinirsel sistemlerin merkezi olan beyin ve omuriliğe bağlı iletim alan, veren sistemlerdir. Vücudun her yerinde etkisi olan ve her yerine ulaşan bu sistemin parçalarından birinin zedelenmesi hastalığına periferik nöropati denilmektedir.
Belli bölgelerde uyuşma, denge bozukluğu, el ve ayaklarda karıncalanma, ağrı ve titreme hastalığın en belirgin belirtileridir. Sinirlerden herhangi birinin zedelenmesi bölgede etki tepki durumunda sorun yaşanmasına neden olur. Sinirsel zedelenme kas hareketlerini etkilerse durum ciddi bir boyut kazanır ve tedavi edilmesi gereklidir. Sinirsel zedelenme ciddi boyutlarda değilse bölgede ağrı meydana gelir ve genelde geçicidir. Sinir hastalıklarında sorun aynı anda birçok yerde meydana gelebilir ve bir çok bölgeyi etkileyebilir. Hastalık genelde sinirlere yüklenme ve baskı sonucu oluşur. Baskı ve yüklenme fiziksel sebeplerdir. Hastalığa sebep olan diğer nedenler ise şeker hastalığı, yanlış beslenme, alkol kullanımı(aşırı), vitamin eksikliği ve genetik bozukluklardır.
Hastalık tümörden dolayı sinir zedelenmesi, alçıya alınan bölgede belli yerlere sürekli baskılarda, koltuk değnekleri kullanmak zorunda olan insanlarda daha sık görülmekte ve ciddi zedelenmelere sebep olmaktadır. En fazla şikayet edilen periferik nörapati “nevralgia paresthetica”dir. Nevralgia paresthetica belli bölgede yanma, ağrı ve ayak, parmak uçlarında uyuşma ilk belirtilerini verir. Zehirli kimyasallar, mikroorganizmalarda sinirsel zedelenmeye sebep olmaktadır. Alkol kullanımı, zehirli maddeye maruz kalma gibi sebeplerden kaynaklı problemlerde ilk olarak bu alışkanlıkların bırakılması gerekmektedir.
Hastalık ilk olarak ilaç ile tedavi edilir. Ağrı kesici verilerek hastalığın geçmesi için zaman tanınır. İlaç tedavisine sonuç vermeyen durumlarda sinir aksisine kimyasal ve ya elektriksel bazı müdahaleler uygulanır. Elektriksel akım ve kimyasal maddelerle yapılan bu yöntem genelde son tercih edilen yöntemdir. Hasar alan sinirin değiştirilmesi ve uyarılması sağlanmış olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder