Tohumları bir yumurtalık içinde oluşmayıp, üretken yapraklar üzerinde bulunan tohumlu bitkilere açık tohumlu bitkiler denir. Yaşayan açık tohumluların en kalabalık grubu, çam, ardıç, köknar, servi, lâdin gibi iğne yapraklılardır. Açık tohumlularda tohum genellikle kozalak pulları yüzeyinde, üstü açık olarak bulunmaktadır.
Açık tohumlu bitkiler sürekli yeşil ağaç ve çalılardır. Çoğunda reçine kanalı bulunur. Çiçekleri her zaman bir eşeylidir. Polenler kanatlı olduğu için tozlaşma her zaman rüzgârla olur. Yapraklar her zaman pulsu ya da iğnemsidir. Lâdin, çam, köknar, ardıç ağaçları açık tohumlu bitkilere örnek verilebilir.
Açık tohumlu bitkilerde üreme, erkek kozalakların ürettiği çiçek tozlarının rüzgârla havaya savrularak aynı türden bir başka ağacın dişi kozalaklarına ulaşmasıyla olur. Çiçek tozu dişi kozalağın içindeki yumurta hücrelerini döller; bu şekilde döllenmiş hücrelerin içinde bitki taslağını taşıyan tohumlar oluşur. Bu tohum toprağa düşer düşmez çimlenerek türün yeni bir bireyini üretmek üzere büyümeye başlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder