Bu Blogda Ara

20 Kasım 2012 Salı

Göbek Fıtığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?


Göbek Fıtığı: Göbek fıtığı hastalığı,göbek deliği kenarından ya da iç kısmından çıkan yuvarlak ve küçük top şeklinde nitelendirilen bir görüntüye sahiptir. Bu hastalık özellikle hamile kadınlarda çok daha sık görülür. Normal bir göbek deliğine nazaran dışa doğru bombeli bir şekilde büyüyen fındık büyüklüğündeki et müdahale edilmediği takdirde daha büyük boyutlara ulaşabilir. Hamilelik bitiminde yok olan bu et eğer ki bu dönem sonrası hala büyümeye devam ediyorsa bu ciddi bir tehlike oluşturabilir ve doktor gözetiminde gerçekleştirilecek bir tedavi şarttır.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
En büyük ve gözle görülebilen belirtilerden bir tanesi az önce de belirttiğim gibi göbek çukuru etrafında ve iç kısmında görülen fındık şeklindeki et parçasıdır. Göbekte var olan et zaman zaman şiddetli ağrılara ve sızılara neden olabilir. Özel durumlarda göbek fıtığı hastalığının ilginç bir yönü vardır.Ayakta net bir şekilde görülen bu çıkıntı,sırtüstü yatıldığı an da gözden kaybolur bu ise;Geriye doğru giden göbek fıtığı hastalığı olarak nitelendirilir.
Yalnızca hamile kadınlarda değil bebeklerde de bu hastalık görülebilir fakat ameliyat söz konusu olmayacağı için 4-5 yaşına kadar bu hastalık göz önünde bulundurulmaz ve genel olarak hastalık kendini zamanla yok eder. Hastalığın en sıkıntılı kesimi ise kilolu kişilerdir. Göbek fıtığı belirgin bir şekilde gözlemlenemez yalnızca ağrılar bu hastalığı açık eder. Hastalığın en net belirtileri az önce de belirttiğim gibi şişlik ve ağrılardır.Bel’de ağırlaşma ve kramp hissi göbek fıtığının belirgin görülme şeklidir.Kilolu kişilerde özel cihazlar ile bu hastalığın teşhisi yapılmaktadır.

Hastalığın Nedenleri Nelerdir?
Karın iç basıncının şiddetli bir şekilde artması ile birlikte bu hastalık meydana gelmektedir… Aşırı basınç,aşırı ıkınma,ağır yük kaldırma,bel bölgesine fazla yüklenme,oturup kalkma esnasında hızlı ve dikkatsiz davranma,aşırı kilo,güç kaybetme ve gebelik döneminde yaşanan bazı sıkıntılar bu hastalığın başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.
Hastalığın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel cerrahi müdahalelerde yama adı verilen şekilde yarı ameliyat tarzı bir tedavi yöntemi mevcuttur. Alınan et parçası dikiş yöntemi ile kapatılmakta ve bu tedavi yöntemine yama adı verilmektedir. Bu hastalık açık ve kapalı ameliyat olarak 2 farklı şekilde tedavi edilmektedir. Açık tedavi yönteminde standart ve her cerrah tarafından kullanılan uygun yamalar tercih edilmektedir, kapalı ameliyat yönteminde ise;Kompozit yama denilen farklı bir yöntem tercih edilir. Kompozit yamalar daha masraflı ve maddi anlamda ağır geldiği için hastalar tarafından reddedilebilir fakat bu hastalığın tedavisinde Kompozit yamalar daha güvenli ve daha konforludur. Göbek çevresindeki rahatsızlık çok aşırı büyük değilse lokal anestezi denilen yöntem de uygulanabilmektedir. Ameliyat günü ya da 1 gün sonrası hastayı taburcu etme durumu söz konusudur.Ağrısız ve acısız bir ameliyat sonucu hastalık iyileştirilebilir ve hasta normal hayatına devam edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder