Bu Blogda Ara

20 Kasım 2012 Salı

Artroskopi Nedir? Nasıl Uygulanır?


Artroskopi iki latince kelimenin artros yani eklem ve skopi gözlemek anlamına gelen eklemlerin incelendiği bir ameliyat türüdür. Eklemlerde meydana gelen yapı bozuklarının optik olarak incelenmesine olanak sağlar. Fiberoptik sistemlerle küçük boyutlarda(4-4.5mm) açılan deliklerden görüntü kalitesi yüksek videolar çekilmektedir. Açılan bir başka delikten cerrahi işlemler için kullanılacak diğer aletlerle ameliyat devam edilebilir. Artroskopi ile zarar görmüş olan doku veya gerekli görülen kısımlar detaylı bir şekilde monitöre aktarıldığı için düzenli ve güvenli operasyonlar gerçekleştirilir.
Artroskopi sistemi ilk başlarda hastalıkların teşhisi için kullanılan görüntüleme sistemi olarak biliniyordu. İlerleyen zamanlarda görüntü ve teşhisin ardında gerekli operasyonlar yapılmaya başlandı, Operasyona uygun aletler ve gereçler üretildi.Üretilen bu aletler Artroskopi için kullanılan görüntü alma mekanizmasına benzer incelikte yapılmaya başlandı ve bu teşhis yöntemi bir tedavi yöntemi olarak boy göstermeye başladı.
Hata olan kişilerin Artroskopi yapılması istenirse ilk olarak lokal anestezi uygulanır. Artroskopi yapılacak hastaya cerrahi müdahale gerekiyorsa sıklıkla genel anestezi ve ya belden aşağı diye tabir edilen spinal anestezi uygulanır. Açılan 0.5cm lik bir delik Artroskopi yeterlidir fakat diğer işlemler için başka deliklerin açılması gerekebilir. Ameliyat olan kişi bir gün yattıktan sonra taburcu olur. Ameliyat sonrası hareket etmemeli, hareketi engelleyici koruyucular kullanılmalı ve eklem bölgesi zorlanmamalıdır. Diz, kalça, ayak, omuz gibi tüm eklemlerde uygulanabilir. Ameliyat sonrası şişme, kan toplanması gibi durumlar görülebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder