Bu Blogda Ara

2 Mart 2013 Cumartesi

Sony Ericsson Xperia Ray İnceleme


Sony Ericsson’un Android tabanlı telefon modellerinden biri olan Xperia Ray’i 1 hafta boyunca inceledik. Telefonu kutusundan çıkardığımız andan itibaren kaliteli ve şık bir cihaz olduğunun hemen fark ettik. Arka kapağın füme benzeri parlak olmayan bir plastiktek yapılmış olması ve telefonun yan kısımlarının metal olması bu şık görüntünün en önemli kaynağı. 
Telefonun genel tasarımına baktığımız zaman sağ bölümde ses seviyesi tuşları mevcut. Üst bölümde 3.5mm kulaklık girişi ve telefonu açma kapama düğmesi yer alıyor. Sol tarafta micro usb girişi bulunan telefonun alt bölümünde herhangi bir tuş yada giriş bulunmamakta. Ön yüze baktığımızda sağ ve solda dokunmatıik geri dönme ve özellikler tuşu yer alıyor. Tüm telefonlarda gibi ana ekran tuşu ortada konumlandırılmış ve fiziksel tuş olarak tasarlanmış. Bu tuşun altında normalde beyaz ışık yanan bir bölüm mevcut. Telefon şarj olurken kırmızı yanan bu bölüm, okunmamış mesaj yada cevapsız çağrı olması durumunda yanıp sönerek kullanıcıyı uyarmakta.
  
Telefonda 3.3 inçlik LED ekran kullanılmış. Bir Xperia Arc kullanıcısı olarak ilk baştan beri bana küçük gelse de ufak ekranlı telefon arayanlar için uygun bir boyut. Ekranın hemen üst bölümünde hareket sensörleri ile VGA kalitesinde ön kamera mevcut. Görüntülü görüşme yapmak için oldukça faydalı. Aranızda görüntülü görüşmeyi kim kullanıyorki ? diyenler olmuştur. 3G bağlantısı ile operatör üzerinden görüntülü görüşme yapmıyor olsanız da skype vb. programlar sayesinde kablosuz bağlantı üzerinden çok rahat görüntülü görüşmeler yapabilirsiniz. Özellikle yurt dışında arkadaşlarınız tanıdıklarınız var ise çok seveceksiniz. Telefonun arka yüzünde 8mp lik HD kamera ile led flash bulunuyor. Yazının başında da belirttiğim üzere telefon çok şık ve kaliteli bir görünüme sahip. Bu tasarımda eleştirebilecğim birkaç küçük nokta mevcut. Cihazın sağ yanında ses seviyesi tuşlarının olduğu bölümde kamera çekim tuşu da yer alsaydı güzel olacaktı. Herhangi birşey çekmek istediğinizde eliniz otomatik bir şekilde bu tuşu arıyor. Bir diğer özellik de Xperia Arc modelindeki gibi mini HDMI girişi olsaydı çok daha iyi olurdu. Buna eksiklik demek yanlış aslında çünkü piyasadaki nadir telefonlarda bu özellik var. Bir temenni olarak belirtmek istedim.
  
Telefonun tasarımından bahsettikten sonra kullanım performansını inceleyelim. Son zamanda piyasaya çıkan Xperia serilerindeki gibi Xperia Ray de Android 2.3.4 işletim sistemini sorunsuca çalıştırabiliyor. Ekran geçişleri, uygulama açılışları, klavyede yazı yazmak, çoklu görüşme yaparken nette dolaşmak vb. tüm işlemleri çok rahat yapabiliyorsunuz. Teknik özellik olarak 1GHz Scorpion processor, Adreno 205 GPU, MSM8255 Snapdragon chipset işlemci grubu ile 512 mb ram başarılı bir performans sergiliyorlar. Cihazın pil performası da yüksek. Her ne kadar çok yoğun ve 3G bağlantısı kullanmamış olsak da ekranın ufak olması ve son güncelleme ile artan pil performansı bizleri etkilediğini söyleyebiliriz. Testlerimiz süresince telefonu gün aşırı şarj etmek güzeldi. Telefonu her gün şarja koymak hatta gün içinde bile arada şarj edilen başka marka telefonlar olduğunu düşünürsek Xperia Ray için diğer telefonlarla arasında büyük bir fark olarak göze çarpıyor.
Xperia Ray üzerinde mini HDMI gibi bir giriş bulunmasa bile görüntüleri yada müzikleri aynı ağa bağlı bulunan televizyon yada bilgisayarınıza kablosuz olarak DLNA teknolojisi sayesinde paylaştırabiliyorsunuz. Bunu yapabilmek için telefon üzerindeki DLNA yazılımını çalıştırmak ve paylaşım yapacağınız cihaza izin vermek yeterli oluyor.
Xperia Ray’de yine diğer xperia serilerindeki gibi yazı yazmak oldukça kolay. Andorid üzerindeki otomatik kelime tamamlama özelliği Sony Ericsson tarafından çok başarılı şekilde kullanılmış. Yazı yazarken hem hızlı olmak hem de parmaklarınız tuşlara göre büyükse birebir doğru yazmanız normal şartlarda imkansız. Ancak kelime tamamlama özelliği ile bakmadan doğru yazmanız mümkün. Yolda yürürken yada otobüste çok rahat yazı yazabiliyorsunuz. İlk zamanlar sözlükte olmayan kelimelere denk gelseniz de bir kere doğru yazdıktan sonra o kelimeleri de otomatik olarak sözlüğe ekliyor. Herhangi bir Xperia modelini teknoloji mağazasında deneme şansınız olursa lütfen yazı yazmayı deneyiniz.
Gelelim telefonun kamera özelliğine. Böyle bir giriş yaptıktan sonra çok olumlu birşey yazmayacağım anlaşılmıştır herhalde. 8MP çözünürlüklü bir kameraya sahip olan Xperia Ray’de diğer kardeşleri Arc ve Neo gibi aynı özellik ve kalitede fotoğraf çekebiliyor. Ürünlerin reklamlarındaki o çok güzel fotoğrafları mağlesef çekemiyorsunuz. Sony Ericsson un bu seviyede yüksek özellikli telefonlarında bu derece düşük kaliteli kameralar kullanmasına anlam veremiyorum. Düşük ışıklarda noise dediğimiz kumlanma çok fazla olmakta. Yeterli aydınlık bir ortamda da çekilen fotoğraf ve videolarda bir miktar yakınlaşıp detaylara baktığınızda keskinlik hüsran verici. Aynı zamanda renklerin tonları da her türlü fotoğrafik ayar yapmamıza rağmen gerçek rekleri yansıtmada uzak kalıyor. İşte birkaç örnek. Fotoğraflar üzerinde oynama yapılmamıştır.
  
  
Bir diğer yetersiz özellik de cihazla beraberinde gelen mikrofonlu kulaklık. Genelde kulak içi tipinde bir kulaklık gelse de Xperia Ray de eski tip kulaklık bulunuyor. Bu kulaklıkları kullanıp müzik dinlediğinizde müzik kalitesi oldukça düşük oluyor. Hele ki radyo dinlemek isterseniz bu eksikliği fazlasıyla hissediyorsunuz.
Sony Ericsson artık Sony markasıyla piyasada yer almaya devam edecek. Bundan sonra piyasaya çıkacak ürünlerde umarım kamera kalitesinde eski yıllarda efsane olmuş K750i modelindeki gibi bir kamera ile aynı zamanda walkman phone serilerindeki gibi bir müzik sistemine kavuşuruz. Bu son bölümlerdeki eleştirilerim harici telefon çok başarılı. Xperia Ray için kullanılan malzeme kalitesi, telefonun performansı ve ufak makul boyutlardaki şık tasarımı için 10 üzerinden 8 puan veriyorum. Sony Ercisson u severek kullanmaya ve ilgiyle yeni çıkacak modelleri takip etmeye devam edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder