Bu Blogda Ara

20 Aralık 2012 Perşembe

Tarihte bir günü 24 saate bölen ilk uygarlık araştırması ( resimli ) indirmek için tıkla: http://www.webilgi.com/matematik/26582-tarihte-bir-gunu-24-saate-bolen-ilk-uygarlik-arastirmasi-resimli.html#ixzz2FbsZklUW


Bir gün, dünyanın üzerindeki bir noktanın dünyanın kendi ekseni etrafında bir dönüşü ile eski konumuna ulaştığında geçen süredir ve 24 saattir.
Bu sürenin güneş saatini ilk kullanan Mısırlılardan kaynaklandığı sanılıyor. Yere dikilen yüksek bir taşın gölgesi sabah batıya, akşam doğuya düşüyordu. Mısırlılar bu aralığı altıya bölmüşlerdi. Dolayısı ile bir gün 24 bölüm oluyordu.
Zamanı ölçmek için ilk çabalar güneş saatiyle başlamıştır. Bu ilk saatler yüzyıllar boyunca zamanın ölçülmesi için kullanılan en yaygın araç olmuşlardır. Güneş saatleri, özel olarak hazırlanmış bir milin gölgesinin, Güneş’in görünen hareketine uygun olarak yine özel olarak hazırlanmış mermer, taş veya madeni bir zemin (kadran) üzerindeki hareketine göre zamanın ölçülmesine yarayan araçlardır. Saat, güneşin oluşturduğu gölgeyi ölçer. Bu yüzden güneş saatleri ancak bol güneşli ülkelerde ve gündüzleri kullanılabiliyordu.
Saat sisteminin gelişmesi tamamıyla dinî sebepler yüzündendi. Mısır dilinde saat anlamına gelen "wnwt" aynı zamanda rahiplerin yaptığı dini görev anlamına da geliyordu. Gündüz saatleri, Güneş Tanrısı Ra’nın ilerleyişine göre ölçülüyordu ve rahipler güneşin yolunu izlemek için değişik şekillerde yapılmış güneş saatleri kullanıyorlardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder