Robot kavramı ilk olarak Çek yazar Karel Capek tarafından yazılan Rossum’s Universal Robots adlı romanda kullanılmıştır.Bu romanda robotlar insani duygulardan yoksun mekanik ve otonom varlıklar olarak tasvir edilmiştir.Bu roman sonraki dönemlerde birçok bilim-kurgu yazarına ilham kaynağı olmuştur.Aslında robotik biliminin hikayesi bu romanla başlamamıştır.Eski yunan eserlerinde de otonom olarak hareket eden benzer varlıklara rastlamak mümkündür.
Otomatik makinalar geliştirme konusunda çalışmalar yapan ilk bilim adamı El Cezeri’dir. 12.yüzyılda yaşamış olan bu müslüman bilim adamı otomatik saat, otomatik
ROBOT NEDİR ?
Robot;otonom olarak ya da önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik cihazdır.Robotlar bir operatör nezaretinde çalışabildikleri gibi bir bilgisayar
ROBOTİK NEDİR ?
Robotik kavramı; günlük yaşantımızda ya da endüstriyel alanda insanların kolayca yapamayacakları, yaparken sıkılacakları,güvenliklerini tehlikeye düşürecek işlerin yapılmasında kullanılan, günümüzde daha çok elektromekanik yapıya sahip makinaların
ROBOTLAR NASIL ÇALIŞIR ?
Bir cihazın robot olarak ifade edilebilmesi için öncelikle otonom çalışması gerekir.Yani doğrudan bir insanın müdahalesi olmadan karşılaştığı şartlara göre kendi kararını verebilmelidir.Örneğin; bir mobilyacı çeşitli aletler kullanarak bir masa yapabilir.Testere,keser,elektrikle çalışan şerit testere,planya gibi alet ve makinalar doğrudan insan müdahalesiyle çalıştıkları için robot olarak tanımlanamazlar. Ancak günümüzde artık endüstride kullanım alanı oldukça artmış olan CNC (Computer Numarical Control) makinalar robot kavramı içerisinde ifade edilebilir.Çünkü bu makinalar önceden kendilerine yüklene programların direktifleri doğrultusunda doğrudan insan müdahalesi olmadan istenilen ürünleri üretebilmektedirler.
Robotları 3 ana kısıma ayırabiliriz:
1-Sensörler(Algılayıcılar)
2-Elektronik Karar Mekanizması
3-Mekanik Uygulayıcılar
Sensörler ısı, ışık, manyetizma, akım, gerilim, hız gibi fiziksel büyüklükleri algılayabilen genellikle elektronik yapıya sahip algılayıcılardır. Bu algılayıcılar algıladıkları fiziksel büyüklükleri elektriksel sinyallere dönüştürerek elektronik karar mekanizmasına gönderirler.
Elektronik Karar Mekanizması çoğunlukla bir yazılım desteğiyle gelen sinyallerin değerine göre Mekanik Uygulayıcıları harekete geçirir.Bu harekete geçirme işlemi yine elektrik sinyalleri ile olmaktadır. Bazı durumlarda ise sensöre gerek kalmadan direkt olarak yazılımdan verilen komutlarla da Mekanik Uygulayıcılara sinyal gönderilebilmektedir.
Son aşamada ise Mekanik Uygulayıcı olarak adlandırdığımız kısım Elektronik Karar Mekanizmasından gelen sinyale göre harekete geçerek kendisinden beklenen işlemi yapar.
ROBOTİK SİSTEMLERİN GELECEĞİ
Robotik biliminin günümüzdeki durumuna baktığımızda geleceğinin çok
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder