Bu Blogda Ara

24 Kasım 2012 Cumartesi

Beyin Felci Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür?


Halk arasında İnme olarak da bilinen Beyin Felci rahatsızlığı son dönemlerde daha sık görülmektedir. Boyun bölgesinde ve beyin damarlarında meydana gelen yerli yersiz şişmeler bu hastalığın sebeplerinden bazılarıdır. Küçük çocukların sakatlanmasına neden olan en büyük rahatsızlıklardan biri olarak bilinen beyin felci tedavi konusunda farklı yöntemleri de barındırmaktadır.
Uzmanlar tarafından rahatsızlık verici sinir sistemi bozukluğu olarak da tanımlanan bu hastalık erken teşhis konusunda hassastır. Beyne yeterli miktarda oksijen gitmemesi beyin felcinin nedenleri arasında yer almaktadır…Yetişkinlere nazaran bebeklerde de görülebilen bu hastalık özellikle 2.5-3 kilo’dan daha hafif bebeklerde daha sık görülmektedir.

4 farklı inme çeşidi mevcuttur fakat bunlar arasında en önemli ve hassas olanı beyin felcidir. Spastik beyin felci en fazla gözlemlenen ve daha çok meydana gelen beyin felci türüdür. Yeni dünyaya gelmiş bebeklerde gözlenen beyin felci çocuğun ileriki dönemlerini de diğer bebeklere göre çok daha farklı etkilemektedir.Yapılan araştırmalarda beyin felci olan çocuğun daha inatçı ve sinirli olduğu gözlemlenmiştir. İnatçılığın nedenleri arasında beyin fonksiyonlarının yeterli düzeyde ve gerekli sürede çalışmaması gösterilmektedir.Bu hastalık tüm vücudu etkisi altına alabilir kol ve bacak bölgesinde hareket zorluğu çeken hastalar özellikle kolunu kıpırdatma ve istediği şekilde hareket ettirme konusunda rahat davranamazlar…
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
İlk aşamada sağ ve sol kolun az önce de belirttiğimiz gibi hareket etme konusunda güçlük çekmesidir.Konuşma güçlüğü,anlama güçlüğü ve bilinç kaybı da hemen akabinde devam eden belirtiler arasında yer almaktadır.Özellikle hasta,konuşurken kuracağı cümleyi unutabilir ya da zaman zaman istemsiz saçmalayabilir.Kurduğu cümleler birbiri ile tutarsızdır.Görme bozuklukları ve baş ağrısı da hastalığın farklı belirtileri arasında yer almaktadır.
Hastalık Nasıl Tedavi Edilir? Mümkün müdür?
Beyin felci tedavisinde ilk hedef hastalığın daha fazla ilerlemesini önlemek ve buna bağlı olarak önlemler almaktır. Beyin felcinin tedavisi kesin sonuçlar doğurmaz bu anlamda tedavisi vardır diyemeyiz az önce de belirttiğim gibi tedavi yalnızca hastanın daha rahat yaşamasını ve acı çekmemesini sağlamaktır.Fiziksel terapi,tedavi yöntemleri arasında en yaygını ve en uygun olanıdır. Egzersizler sayesinde hastanın oynatamadığı eklemleri yumuşatılır ve bir süre sonra daha kolay hareket etmesi sağlanır… Fiziksel terapi düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Hastayı zaman zaman zorlayabilir fakat düzenli yapıldığında sonuç muhakkak alınır.Eklem hareketleri daha net görülür ve hareket konusunda eskiye oranla belirgin bir ilerleme kaydedilir.
İlaç tedavisi eğer uygun görülürse gerçekleştirilir. İlaç tedavisinin amacı fiziksel terapi’ye hazırlıktır.Hastanın katılaşan ve sertleşen eklemlerini yumuşatmak adına kullanılan ilaçlar terapi için hazırlık aşaması niteliğindedir.
Cerrahi müdahale’den bahsedecek olursak,ameliyatlar riskli değildir ve kısa sürede iyileşme belirtileri gösterir.Eklemlerdeki rahatsızlıklar kısa sürede onarılır ve hareket konusunda belirgin ilerleme kaydedilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder