İdrar yollarının tahriş olması ve ya enfeksiyon kapması sonucu, en rahatsız eden hastalıklar grubunda yer alan ve genelde erkeklerde daha zor zamanlar geçirmeye sebep olan, uzun süren(1-2ay) can sıkıcı birrahatsızlıktır . Kişi hastalığa yakalanınca sık ve uzun süreli idrara çıkma isteği duyar. İdrar yapımı acı vermeye başlar, acı hissi arada kendini belli etmez ve hastaya düzelme hissi verebilir fakat bu durum iyileşme sürecine girdiğini göstermez.
Hastalığın belirtileri sık idrara çıkma ve idrar sırasındaki ağrıdır. Teşhis için iki sebep yeterli olmaktadır. Tedavi edilmesi için iltihabın yoğunluğu ölçülür, eğer iltihap idrar kesesinin içine kadar yayılmış ise bu durum daha ciddi boyuttadır ve buna trigonitis denir. Ucunda ışık bulunan kameralı bir alet ile idrar yolundan mesaneye kadar inilerek görsel teşhis yapılması da mümkündür.(Sistoskopi)
Hastalığa eğer iltihap neden oluyorsa antibiyotik kullanılması yeterli olabilmektedir. Antibiyotik ağız yolu ile değilde damar yolu ile alınırsa daha sağlıklı ve kısa sürede sonuçların alınması mümkün olmaktadır. İltihap dışı nedenlerden dolayı ve ya idrar yollarının tıkanması gibi ilaç tedavisinin yeterli gelmediği durumlarda bir alet yardımı ile kanalın esnetilmesi ile fiziksel bir tedavi uygulanabilmektedir.
Bazı kaynaklar bitkisel tedavi yollarından bahsetmektedir. Bu yöntemler yaban mersini kaynatılıp günde 6 defa çay gibi içilmesi, civanperçemi kaynatılıp içilmesi, ay üzümü, ayrık otu eklemek bu rahatsızlığa ilaçsız doğal olarak toksin uzaklaştırıcı tedavi olarak önerilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder