19 Kasım 2012 Pazartesi

Üniversitede Başarılı İş Hayatında Neden Başarısız?


Günümüzde bir çok genç başarılı bir üniversite hayatından sonra aynı başarıyı iş hayatına atılmakta gösterememektedir. Gazetedeki iş ilanlarında istenen her şeye haiz olmalarına rağmen çaldıkları kapılar bir çoğuna kapanmaktadır.
Bir çok nedeni olan bu başarısızlığın altında yatan sebeplerden bir tanesi kişinin iyi bir iletişim yeteneği olmamasından kaynaklanmaktadır. Bir çok kişi iyi ders çalışarak yüksek puanlar alarak okullarından hatta iyi derecelerle mezun olabilirler. Bu sıkı ders çalışan herkesin başarabileceği bir durumdur. Mezun olduğu branşta teorik ve pratik bilgilere iyi bir şekilde haiz olabilir.
İşte asıl mesele buradan sonra yapacaklarıdır. Eğer kişi başarılı bir iletişim yeteneğine sahip değilse, yapacağı iş müracaatlarında girdiği mülakatlarda başarısız olacaktır, kendini iyi ifade edemediği için karşısındaki kişiyle iletişim diyaloglarına giremediği için işi bir başkasına kaptıracaktır.
Günümüzde okullarda genel anlamda mesleki bilgi ve eğitimler verilmektedir. İletişim ile ilgili ders ya verilmemektedir, yada çok az verilmektedir. İş hayatında ve hatta özel hayatta insanları başarıya götürecek en önemli şey etkin iletişim bilgisine sahip olmaktır. İletişim bir çok tanımına rastlayabilirsiniz, kısaca şöyle özetlenebilir iletişim; duyguların, düşüncelerin açıklanması ve anlaşılmasıdır. Yani yukarıda da belirttiğim gibi diplomalar insanları her zaman bir yere taşımaz, mutlaka duygu ve düşüncelerinin bireyler arası hatta toplumlar arası aktarımı çok önemlidir. Zaten dikkat ettiyseniz iş ilanlarında artık bitirilen okulun dışında alınan eğitimleri de sormaktadırlar. Kısacası artık iş hayatın atılmak ve ondan sonra başarılı olmak için mutlaka iletişim becerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Kimi insanda doğuştan kısmen gelen bu özellik eğitimlerle sonradan da kazanılabilecek bir modeldir. Uzmanlar artık AQ seviyelerinin çok önemli olmadığını asıl olan IQ yani duygusal zekanın çok önemli olduğu görüşünde birleşmektedirler. Duygusal zekaları yüksek olan insanlar daha yaratıcı ve başarılıdırlar. Bunun için mutlaka diksiyon, beden dili, gibi bir çok şeyi öğrenmek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder