İnsanlar tarih boyunca bazı gereksinimlerin karşılamak için denizin içine girmiştir. Bazı insanlar eğlence amaçlı dalgıçlık yapmış, bazıları denizin dibinden besin maddeleri çıkarmış kimisi ise denizi temizlemek için su altında bulunmuştur.
Derinlere gidildikçe akciğer kapasitesi düşer ve kan basıncı artar. Bu olaylar sonucu vücut ısısı düştüğü için kalp atışları hızlanır ve bilinç gitmeye başlar.
Derinlere inmede kritik eşik 30 metredir.30 metreden daha derinlere dalacak olanlar mutlaka tüp kullanmalıdır . Derinlere daldığımızda ve süratle su yüzeyine çıkıldığında ani olarak değişen atmosfer basıncından dolayı vurgun yenilmektedir. Aniden su yüzeyine geldiğimizde gazlar süratle genleşir. Özellikle azot gazı damarlarda genleşerek hayati vücut hasarlarına neden olur.

Vurgun yiyen kişilere ne yapılmalıdır?
Vugun yiyen yani dekompresyon geçiren kişiler acilen basınç odalarına alınmaktadır. Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki atmosfer basınçı verilir. Sonrasında ise bu basınç kademeli olarakazaltılır .
Diğer bir yöntem ise vurgun yiyen kişinin aynı derinliğe tekrar götürülmesidir.
Vugun yiyen yani dekompresyon geçiren kişiler acilen basınç odalarına alınmaktadır. Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki atmosfer basınçı verilir. Sonrasında ise bu basınç kademeli olarak
Diğer bir yöntem ise vurgun yiyen kişinin aynı derinliğe tekrar götürülmesidir.

Dalgıçların vurgun yememesi için su yüzeyine daha yavaş ve kademeli olarak çıkması gerekmektedir. Hatta bazı derinliklere geldiğinde biraz beklemelidir. Dalgıçlara bu eğitim verilmektedir.Kısaca anlatacak olursak dekompresyon hastalığına karşı alınacak en
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder