Bu Blogda Ara

23 Eylül 2012 Pazar

Ramazanda Yorgunluk Ve Stres İçin Bitkisel Çözümler | Oruç Tutarken Yorgunluk Ve Stres İçin Bitkisel


Yaz aylarına denk gelen Ramazan ayı oruç tutanları çok fazla etkiliyor.15 saatten fazla oruçlu kalmak halsizliğe, yorgunluğa, strese ve güç kaybına neden olabiliyor.Ramazan ayında bu gibi sıkıntıları yaşamak istemiyorsanız iftar sonrası veya sahurda alınacak gıda takviyelerine dikkat çekiyor ve fiziksel ve mental dayanıklılığı artırmanın bitkisel çözümü.
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Ayşegül Bahar düzenlediği basın toplantısında, gıda takviyelerinin fiziksel ve mental etkilerinin ortaya çıkarıldığı klinik araştırmaları paylaştı. Bahar, yapılan son araştırmalarda dengeli ve doğru beslenmenin yanında beslenme takviyesi olarak kullanılan bazı ürünlerin özellikle ginseng içeren ve multivitaminlerle desteklenen ürünlerin günlük mental ve fiziksel aktivitelerde anlamlı artışların kaydedildiğini ve aynı zamanda sakinleştirici ve stresle mücadeleyidesteklediğinin belirlendiğini söyledi.

Ramazan’da Ginseng Bitkisi Kullanımı

Uzakdoğu’da binlerce yıldır zihin güçlendiren, yaşam süresini artıran, ruhsal düzen sağlayan bir bitki olarak bilinen ginseng bugün pek çok gıda takviyesinin içeriğinde yer alıyor. Zira bilimsel araştırmalar ginsengin halsizlik ve yorgunluk üzerindeki etkinliğinin kanıtlandığını gösteriyor. Fakat her ginseng istenilen etkiyi göstermiyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Ayşegül Bahar yaptığı sunumda bu bitkinin türlerini, hangi durumlarda ve nasıl kullanılması gerektiğini anlattı.
“Panaks veya Kore Ginsengi olarak da bilinen Asya Ginsengi, Amerika Ginsengi ve Sibirya Ginsengi gibi çeşitleri vardır. Sibirya Ginsengi’nde ginsenoit maddesi olmadığı için diğer ginsengler kadar etkili olmamasına rağmen stres, dayanıklılık ve konsantrasyon desteği için kullanılır. Panaks Ginsengi ise bilişsel performansta, nörotransmitter dengesi sağlamada çok etkilidir. Kafein gibi uyarıcı etkisi vardır ancak kafeinin yaptığı yan etkiler beklenmez” diyen Bahar, kullanılan ürün içerisindeki ginseng türünün ve miktarının standardize edilmiş olmasının da önemli olduğunu vurguladı.
Ramazan ayında, oruç sürelerinin uzun oluşu nedeniyle gıda takviyesi kullanımının öneminden bahseden Bahar, “Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluğa bağlı olarak, özellikle çalışan bireylerde, iş performansında azalma, konsantrasyon bozukluğu, uyku hali ve yorgunluk görülmektedir. Sahur ve iftar sürecinde alınan gıdaların doğru içerikli bir gıda takviyesi ile desteklenmesi Ramazan ayının daha verimli geçmesini sağlar” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder