Bu Blogda Ara

23 Eylül 2012 Pazar

CHECK UP NEDİR? CHECK UP NEREDE YAPTIRILIR? CHECK-UP YAPTIRMADAN ÖNCE NASIL HAZIRLAMALI?


CHECK UP NEDİR?

Modern tıp, hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasını sağlamayı amaçlar. Çünkü hastalık ortaya çıktıktan sonra hem tedavisi çok daha pahalıdır hem de sağlık artık bir kez bozulmuş olur. İşte bu nedenle, hiç yakınması olmasa da her insanın belirli aralıklarla doktora başvurarak genel sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Bu aralıklar yaşa ve kişinin genel durumuna göre değişebilir.
Çağımızın hastalıkları olan koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon ve pek çok diğer hastalıkta erken ve doğru tanı, hem yaşam süresi, hem de kalitesi açısından son derece büyük önem taşır. Hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir yakınmaya neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi hastalıklarda da yine erken tanının ve düzenli tedavinin önemi büyüktür. Önemsiz olduğunu düşündüğünüz bir belirti bile, çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
CHECK UP NEREDE YAPTIRILIR?
Toplumumuzdaki yanlış algılamalardan biri de, kişinin bir laboratuara başvurup sadece kan örneği vererek, sonuçlarını bir liste halinde aldığı zaman check-up yaptırmış olduğunu sanmasıdır. Oysa ki, doktor muayenesi bulunmayan bir işlem, ciddi bir check-up sayılamaz. Hekim, kişiyi ilk gördüğü andan itibaren dış görünüşünde bile bazı hastalıklar hakkında ipucu elde edebilir.
Hastanın yakınması, öyküsü, özgeçmişi, soygeçmişi ve alışkanlıklarına ilişkin bilgiler, bir hastalık hakkında tanıya ulaşmakta büyük önem arz eder. Hekim muayenesinde elde edilecek fiziki bulgular, yapılacak laboratuar tetkikleri, radyoloji tetkikleri, ultrasonografi, tomografi gibi ileri tıbbi görüntüleme yöntemleri tanının kesinleşmesine yardımcı olur. Bu nedenlerle, check-up’ın tam donanımı olan bir sağlık kuruluşunda yapılması gerekir.
CHECK-UP YAPTIRMADAN ÖNCE NASIL HAZIRLAMALI?
Hamileyseniz veya bu konuda şüpheniz varsa, işlemlere başlamadan önce mutlaka bildirin.
Daha önce yapılmış test ve tetkik sonuçlarınız varsa beraberinizde getirin.
Randevu gününde mutlaka aç gelin (8-12 saatlik bir açlık yeterlidir.) Bu arada birşey yemeyin, su dışında hiçbir sıvı içmeyin ve sigara kullanmayın.
Eforlu EKG için, koşuya uygun bir ayakkabı, çorap ve eşorfman ihtiyacınız olacaktır.
Dışkıda yapılan testler için, küçük ve temiz bir kap içinde az miktarda dışkı gerekmektedir.(Mümkünse o sabahın dışkısı olmalı. Değilse kurumamış olmalıdır.)
İki gün süre ile kırmızı et, brokoli ve turp gibi sebzeler yememiş olmanız tavsiye edilir. Aksi takdirde bazı testlerin tekrarlanması istenebilir.
C vitamini kullanılıyorsa, miktarı günde 250 mg.’ı geçmemelidir.
Demir içeren ilaçlar kullanılıyorsa, en az iki gün önceden kullanımı kesilmelidir. İdrar örneği hastanede de verilebilmektedir. Ultrasonografi için aç olunması ve mesanenin dolu olması gerektiğinden idrar örneğinizi ultrasonografi sonrasında vermeniz uygun olacaktır.
Anahtar Kelimeler:check up fiyatları,check up ücretleri,check up acıbadem,check up nasıl yapılır,check up nedir,memorial check up,check up fiyatları 2011,check up kampanya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder