Banner nedir? Nasıl yapılır ? Nasıl Eklenir?
Banner nedir ?Web sitelerinin içine yerleştirilen reklam panolarıdır. Bu sizin web sitenizden ayrı bir şeydir. Sizin web sitenizin dışında, fakat sizin ilgi duyduğunuz bir müşteri kitlesi veya izleyicisi bulunan bir başkasının web sitesine ücret karşılığı sizin reklam panonuz yerleşiliyor.
Böylece o siteye girenler sizin reklamınızı izlemiş oluyor. ilgi duyan kişi reklam panonuzu tıkladığında ekranda sizin web siteniz açılıyor. Tabi bu pano yerleştirmek için ödenecek ücret miktarı o siteye olan ziyaretçi sayısıyla ilgilidir. Ziyaretçi sayısıda sayaçlarla takip edilebilir. Ayrıca, sizin web siteniz izleyici portföyüne ilgi duyan varsa, sizde web sitenize reklam panosu alarak para kazanabilirsiniz.
Banner Ölçüleri:Banner yapımında en önemli husus neredeyse standart haline gelmiş olan ölçülendirmedir. Her site kendine uygun bir formatta banner yapısına sahip olabilir fakat genel anlamda kullanılan ölçüler ;Jenerik banner hazırlama: 468x60 400x50 400x40 125x125 120x240 120x60 88x31 ...
Billboard banner hazırlama: 416x128.. şeklindedir. Sizde kendi bannerinizi hazırlarken bu ölçülere göre çalışma sayfası oluşturmalısınız...
Cover Banner
Leaderboard Banner
Tower Banner
Micro Banner
120 x 240 Banner (GIF, JPG max. 25 KB)
300 x 200 Pop Up / Pop Under (Pop Up Örnek)
Fullscreen Pop Up / Pop Under (Pop under Örnek)
Sticky-Ad (max. 200 x 200 Pixel)
Interstitial / RichMediaAD / SothingAD
Cover BannerJPG resim, animated GIF veya ŞASH animasyon şeklinde olabilir. CPM pazarlama esasına göre birden fazla firmanın banneri dönüşümlü(change over) olarak yayınlanır. Kullanıcılar, bannera tıklattığında Reklâm verenin ana sayfasına veya belirlemiş olduğu başka sayfaya yönlendirme yapılabilir.
Gösterim: Ana Sayfa ve Tüm Alt Sayfalar
Boyut: 468 X 60
Büyüklük: Maximum : 25 KB
Leaderboard BannerJPG resim, animated GIF veya ŞASH animasyon şeklinde olabilir. Banner dönüşümlü olarak firmalardan gelen talepler doğrultusunda pazarlanabilir Kullanıcılar, bannera tıklattığında Reklâm verenin ana sayfasına veya belirlemiş olduğu başka sayfaya yönlendirme yapılabilir.
Gösterim: Ana Sayfa ve Tüm Alt Sayfalar
Boyut: 728 X 90
Büyüklük: Maximum : 60 KB
Tower Banner (Skyscraper)Sitenin En sağında bulunan ve sayfanın tamamına hakim olan bir reklam uygulamasıdır. JPG resim, animated GIF veya SASH animasyon şeklinde olabilir. Diğer firmaların reklâmları ile birlikte dönüşümlü olarak verilebilir. Kullanıcılar, bannera tıklattığında Reklâm verenin ana sayfasına veya belirlemiş olduğu başka sayfaya yönlendirme yapılabilir.
Gösterim: Ana Sayfa ve Tüm Alt Sayfalar
Boyut: 120 X 600
Büyüklük: Maximum : 40 KB
Micro BannerSitenin sağ alt bölümünde bulunan "Faydalı Linkler" bölümünün altında yer alır. Ana sayfada ve site genelindeki tüm alt sayfalarda gösterilir. JPG resim, animated GIF veya ŞASH animasyon şeklinde olabilir. Diğer firmaların reklâmları ile birlikte dönüşümlü olarak verilebilir. Kullanıcılar, bannera tıklattığında Reklâm verenin ana sayfasına veya belirlemiş olduğu başka sayfaya yönlendirme yapılabilir.
Gösterim: Ana Sayfa ve Tüm Alt Sayfalar
Boyut: 120 X 60
Büyüklük: Maximum : 15 KB
120 x 240 BannerAna sayfada ve site genelindeki tüm alt sayfalarda gösterilir.JPG resim, animated GIF veya ŞASH animasyon şeklinde olabilir.
Diğer firmaların reklâmları ile birlikte dönüşümlü olarak verilebilir. Kullanıcılar, bannera tıklattığında Reklâm verenin ana sayfasına veya belirlemiş olduğu başka sayfaya yönlendirme yapılabilir.
Gösterim: Ana Sayfa ve Tüm Alt Sayfalar
Boyut: 120 X 60
Büyüklük: Maximum : 15 KB
Banner çeşitleri ve ölçüleri: (genelde)
Skyscraper: 120 x 600 piksel
Wide Skyscraper: 160 x 600 piksel
Rectangle: 180 x 150 piksel
Medium Rectangle: 300 x 250 piksel
Large Rectangle: 336 x 280 piksel
Vertical Rectangle: 240 x 400 piksel
Square pop-up: 250 x 250 piksel
IAB 392 x 72 piksel
Nasıl yapılır?Amatör olarak hazır online banner yapım sitelerinden hazır kalıpları kullanabilirsiniz.
Daha efektif bir şey yapmak için PS'de istediğiniz resmi yaptıktan sonra ölçülerini ayarlarsınız.
Nasıl HTML koduna çeviririz?
Burada HTML dili kullanarak renk , sayfanın neresinde nasıl görünmesini istiyor gibi kod olarak yazabilir ve ekleyebiliriz.
Herhangi bir resim upload sitesini kullanabiliriz mesela ben burada
imgur kullandım. sitede resimimzi upload ettikten sonra
Html image yazan yeri kopyalarız
sonra resimde gördüğünüz değişiklileri istediğimiz gibi değiştiririz.
oluşan kodu istersek site şablonundan HTML kodlarından uygun bir yere yerleştiririz. yada resimde görüldüğü gibi gadget olarak ekleyebiliriz.
kaydet dediğimizde bannerımız hazır.